Някои от тях се използват и за инсектициди Над 10

...
 
Някои от тях се използват и за инсектициди Над 10
Коментари Харесай

Над 10 Е-та ни дебнат на трапезата за Великден

  Някои от тях се употребяват и за инсектициди
Над 10 от употребяваните добавки при производството на обичайни артикули, или известни повече като Е-та, ни дебнат на великденската софра, сподели инспекция на „ Монитор “.

Само в козунаците, продавани всеобщо в супермаркетите и по пазарите, те са минимум 6.

Най-често във великденския самун се среща Е-330 известна измежду народа като лимонтузу или лимонена киселина. Въпросната съставна част се употребява за консервант на продукта. Освен нея в всеобщите козунаци за увеличение на трайността им се употребяват още две добавки - Е-220 (серен диоксид) и калциев пропионат (Е-282). От емулгаторите, предопределени да създадат допустимо образуването или поддържането на хомогенна примес от две или повече несмесими съставки, като олио и вода, в храната се влагат моно- и диглрицериди на мастните киселини (Е-471). За оцветител се влагат азорубин и кармазин (Е-122) и каротин (Е-160а). Целта е да се реализира търговски тип на продукта, тъй като, с цел да се понижи цената му, за производството му най-често се употребява яйчен прахуляк, а не яйца. В шоколадовите яйца, доста купувани преди Възкресение, пък се влага емулгатор - лецитин (Е-322).

Част от въпросните Е-та крият значително опасности. Така да вземем за пример консеврантът Е-282, предпазващ храните от образуването на бактерии, плесен и плесени, в огромни количества е толкоз отровен, че се употребява като пестицид. Има свойството да се натрупва в организма и може да провокира мощно главоболие и повишение на кръвното налягане. При децата може да аргументи нервност, безпокойствие, нарушавания в съня.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР